Mybet

Ανοιχτή επίστολη διαμαρτυρία προς τον Πρωθυπουργό έστειλαν οι Έλληνες δημιουργοίΤην Τετάρτη 25 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση δημιουργών στα γραφεία της ΑΕΠΙ, εν όψει της ανακοινωθείσης από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Πολιτισμού τροποποίησης του Ν.2121/93 όσον αφορά στον τομέα της Δημόσιας Εκτέλεσης.


Επειδή οι επικείμενες ρυθμίσεις θίγουν ζωτικής σημασίας θεμελιωμένα και κεκτημένα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών, κατέστησαν αναγκαία και άμεση μία πρώτη άτυπη συνάντηση των ενδιαφερομένων και θιγομένων δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από μουσικά έργα, προκειμένου να ενημερωθούν και να συντονιστούν ως προς την αντιμετώπιση των παρά τη συναίνεσή τους κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Σας κοινοποιούμε το κείμενο της ανοιχτής επιστολής - διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας:
«Θέλετε να κλέψετε τις μουσικές και τα τραγούδια μας κύριε Πρωθυπουργέ; Πείτε το απερίφραστα και πράξτε το απροσχημάτιστα, χωρίς δημαγωγικές εξαγγελίες και ευφημισμούς περί "αλλαγής του Νόμου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα". Χαρίστε τα! Στους ποικιλώνυμους χειροκροτητές σας, που άλλωστε επί δεκαετίες πλουτίζουν από αυτά, αντιπαρέχοντας ψιχία στους δημιουργούς τους.
Στοχεύετε στην εξάλειψη της δυναμικότερης ίσως μορφής τέχνης του Νεοελληνικού πολιτισμού, που είναι το τραγούδι, κύριε Υπουργέ του Πολιτισμού; Δοκιμάστε μία ακόμα προσθήκη στο Νόμο 2121/93, όπως κάνατε με τον ν.3905/10, επιτρέποντας να εισπράττει συγγενικά δικαιώματα όποιος θέλει, όποτε θέλει, χωρίς να εκπροσωπεί σχεδόν κανέναν, αμνηστεύοντας τον κιόλας εκ των προτέρων για το αξιόποινον της υπεξαίρεσής του. Μετά θα εμφανιστείτε ξανά στα Μέσα, παραδεχόμενος ταπεινά πως δεν ξέρατε τι νομοθετούσατε, ενώ θα απολαμβάνετε το χάος στην Αγορά με τη Νομική ασυναρτησία που τεχνουργήσατε. Ακόμη καλλίτερα: Καταργείστε τον ν.2121. Χρειάστηκαν πολύχρονες και επίμοχθες προσπάθειες να συνταχθεί και απαιτήθηκε η ομοφωνία όλων των εμπλεκομένων για την οριστική μορφή του. Οι επαρκείς Νόμοι είναι για να καταργούνται!!! Τολμήστε το! Διατιμήστε τα τραγούδια και τις μουσικές σαν μπάμιες και φασολάκια της Λαϊκής και καλή σας όρεξη υμών και των συνδαιτημόνων σας που αδημονούν για το φαγοπότι. Δεν χρειάζεστε ούτε τον ψευδώνυμο Ο.Π.Ι., που γνωμοδοτεί σχεδόν εργολαβικώς κατά των πνευματικών δημιουργών και υπέρ εκείνων που νέμονται ασύδοτα το έργο τους, ούτε τους πολυθεσίτες, πλην αδαείς, συμβούλους σας για να διαλύσετε το τραγούδι. Εξ άλλου το ελληνικό τραγούδι δεν σας ξέρει, όπως δεν το ξέρετε και εσείς. Συνεπώς μικρή η απώλεια.
Επιθυμείτε να αντιπαρέλθετε τα δεινά της οικονομικής κρίσης αξιοσέβαστοι καναλάρχες, εκδότες, θεατρώνες, πάτρωνες του Πολιτισμού, χορηγοί-με ξένα κόλλυβα δωρητές- ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων και λοιποί επαγγελματίες; Μετακυλίστε το κόστος σε πιο αδύναμες πλάτες, στους ασθενέστερους όλων. Και τι προσφορότερο από μουσικούς, μουσικοσυνθέτες, συνθέτες, στιχουργούς, συγγραφείς, ποιητές. Μην πληρώνετε ούτε σεντ για τραγούδια και μουσικές. Αν όλοι αυτοί πεθάνουν από ασιτία, έχουν τουλάχιστον -όπως ξέρετε- τη μεταθανάτια δόξα, μετά τον εκ πείνης θάνατο!! Και επιτέλους η Τέχνη "πρέπει να είναι ελεύθερη για τον Λαό", να ανήκει σε όλους και κυρίως εσείς να κερδίζετε από αυτήν εφ΄ όσον την εμπορεύεστε με άκρα επιτηδειότητα και ασυστόλως. Τόσο ο κύριος Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός του τού Πολιτισμού, αόκνως εργάζονται για εσάς!! Με επιχείρημα το εύρυθμο της αγοράς και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών τού... "άρπαξε να φας και κλέψε για να΄ χεις". Και θα έχετε πλούσια τα ελέη, από τους αφελείς και τους παρίες του μεταμοντέρνου Καπιταλισμού.
Για όλους εμάς τους δημιουργούς του Ελληνικού τραγουδιού, τα τραγούδια είναι η ψυχή μας. Τα παιδιά μας. Η οικογένεια μας. Και ακόμη τα μοναδικά όπλα μας σε έναν κόσμο κτηνωδίας, απληστίας, ψεύδους και υποκρισίας. Και αφού ο "καθείς και τα όπλα του" λοιπόν... ελάτε να τα πάρετε.»
Την ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό συνυπογράφουν οι κάτωθι δημιουργοί.

Όσοι εκ των δημιουργών επιθυμούν να προσυπογράψουν την επιστολή, παρακαλούνται να ενημερώσουν το Τμήμα Επικοινωνίας & Πολιτισμού της ΑΕΠΙ (pr@aepi.gr).
Υπογράφοντες:
Ανδριόπουλος Ηλίας, Αντύπας Νίκος, Βαρδής Αντώνης, Βαλαρούτσος Απόστολος, Βαξαβανέλης Νίκος, Βίρβος Κώστας, Γερμανός Βαγγέλης, Γεωργουσόπουλος Κώστας, Γιαννατσούλια Ελένη, Γιατράς Σπύρος, Δάντης Χρήστος, Δεληβοριάς Φοίβος, Δημητριάδης Γιώργος, Δημητρίου Βασίλης, Δημητρούκα Αγαθή, Δημοπούλου Λίνα, Δουρδουμπάκης Πέτρος, Δρογώσης Στάθης, Δρούτσα Εύη, Ελευθερίου Μάνος, Ζιώγαλας Νίκος, Ζούδιαρης Νίκος, Θαλασσινός Παντελής, Θεοδοσιάδης Γιώργος, Θεοφάνους Γιώργος, Ιωάννου Οδυσσέας, Καλδάρας Κώστας, Καλλίρης Χρήστος, Καμπανέλλη Κατερίνα, Κατσαρός Γιώργος, Κατσιμίχας Πάνος, Κατσιμίχας Χάρης, Καρρέρ Πλέσσα Λουκίλα, Κριεζή Μαριανίνα, Κουμπιός Μιχάλης, Κουσκούνης Σίμος, Κύρης Γιάννης, Κωνσταντόπουλος Αλκιβιάδης, Λαβράνος Νίκος, Λαβράνος Γεράσιμος,Λαμπρίδη Φωτεινή, Λαχανάς Θοδωρής, Λιντς Ντέιβιντ, Μαυρουδής Νότης, Μικρούτσικος Θάνος, Μιτζέλος Αντώνης, Μουκίδης Γιώργος, Μουσαφίρης Τάκης, Μούτσης Δήμο, Μπόρσης Κώστας, Μπουρμπούλης Μιχάλης, Νιάρχος Γιώργος, Νικολόπουλος Χρήστος, Ουίλλιαμς Ρόμπερτ, Παπαδόπουλος Κυριάκος,Παπαδόπουλος Λάκης, Παπαδόπουλος Λευτέρης, Παπανικολάου Θανάσης, Παπαστεφάνου Γιώργος, Πάτσιος Βασίλης, Περίδης Ορφέας, Πλέσσας Αντώνης, Πλέσσας Μίμης, Πλιάτσικας Φίλιππος, Πολυκανδριώτης Θανάσης, Πολύζος Γρηγόρης, Πορτοκάλογλου Νίκος, Ρασούλη Ναταλία, Σαββόπουλος Διονύσης, Σούσης Ισαάκ, Σοφός Θάνος, Σπανός Γιάννης, Σπάθας Γιάννης, Στρατής Μύρων, Τασσόπουλος Φοίβος, Τουρνάς Κώστας, Τριπολίτης Κώστας,Τσακνής Διονύσης,Φαλάρας Πάνος, Φάμελλος Μανώλης, Φασουλάς Κώστας, Φιλίππου Ηλίας, Χρυσοβέργης Αλέκος, Χρυσοβέργη Ειρήνη, Χατζηνάσιος Γιώργος


Πηγή:musicheaven

Δεν υπάρχουν σχόλια: